Google's 1m sq ft King's Cross home gets all clear

By Paul Norman - Friday, August 11, 2017 14:22

Google and the King’s Cross Central General Partner Limited (KCCGPL) have gained consent for a 1m sq ft headquarters buildings at the King’s Cross Central site in London, the first wholly owned and designed Google building outside of the US. The pioneering offices include an auditorium, games area and swimming pool for staff, and one of the largest "green roofs" in Britain.

Construction on the purpose-built 11-storey building, comprising more than 1m sq ft, of which Google will occupy 650,000 sq ft, will commence in 2018. King’s Cross Central developer Argent is acting as agent on the plans.

Google has said the building, designed by Heatherwick Studio and Bjarke Ingels Group (BIG), will feature a “natural theme, with all materials sourced through Google’s healthy materials programme”.

This new building, combined with its current building at 6 Pancras Square and an additional third building, will create a Google campus with the potential to house 7,000 Google employees at the King’s Cross Central site.

The new building is being developed from the ground up and will contribute to the Knowledge Quarter and King’s Cross’s growing knowledge-based economy.

The proposals, backed by Camden council’s planning committee last night, are for a 7-11 storey building for use as offices (Class B1) with ancillary staff facilities, including a cafe, gym, pool, Multi Use Games Area, events centre and landscaped roof garden. There will be retail at ground floor level (Class A1) and two levels of basement incorporating a loading bay, 4 x accessible parking spaces, mechanical plant, and works to public realm in Battle Bridge Place, King's Boulevard and Goods Way.

The proposed building provides 76,137 sq m of offices to accommodate up to 5,000 employees plus visitors. In addition to the office facilities, there would be 17 shops of varying sizes totalling 4,376 sq m that would complete the identity of the Boulevard as a retail environment. 

The design proposes a unique structural solution of three main floorplates hung from those above, creating a column free perimeter and creating spaces with different characters to support workspaces and ancillary uses.

Integrated within the offices are various ancillary uses including staff cafés, multi use games area (MUGA), gym and wellness facilities which include a swimming pool; and 450 seat auditorium.

This building will support one of the largest green roof projects in Britain. 

The roof includes a 200m running and walking track.

Lendlease is the main contractor on the project.

pnorman@costar.co.uk

Get in Touch
+44 203 205 4600